L-sit på riktigt!

Hemträning igår. Pressfokus med diverse axelövningar med hantlar samt 100 armhävningar uppdelat på 10-5-5-...-5. Kändes taktiskt bra att dela upp dem med få armhävningar per gång men tog alldeles för lång tid. Min uthållighet i samtliga muskler är under all kritik...

Blev även lite L-sit träning. Med händerna på hantlar går det bra, fick även till några set på knogarna vilket jag inte lyckats med tidigare. Med andra ord kan jag numera köra L-sit på riktigt några sekunder i alla fall! :) Blev diverse annan bålträning också.

Ingen träning idag, besök hos osteopaten. Känns som om Ali är den första som har en teori som helt stämmer överrens med samtliga symptom jag har, lovande! Nu får dock nästa besök vänta 4 veckor eftersom jag snart reser iväg, blir spännande att se hur höften kommer klara av alla kommande promenader i Korea och Kina!
I Sportguiden

En kompis upplyste mig igår om att jag finns med på bild i senaste numret av Sportguiden, fotat under CrossFit-SM förra året. Lite roligt! Inte världens snyggaste overhead squat dock. :)


Ur Sportguiden; Ellinor Rehnström, Hannes Heins och jag sett från vänster.

XC60 ska det vara!

Träningen igår blev ett benpass. Kom iväg sent från jobbet (massa att göra nu inför att jag går på semester i nästa vecka) och ville hinna hem till Idol så blev lite stressigt och hann inte med allt jag ville köra men detta blev av i alla fall:

Excentrisk benspark och lårcurl 3 x 10/10 vardera.

Benpress, enbenspress, vadpress 3 x 10 vardera. Allt i samma maskin omvartannat.

Enbens höftlyft på balansplatta: 3 x 15/15

Baksida lår på boll: 3 x 15

Höften kändes knepig och har varit sådär sedan i torsdags, jobbresan innebar inte så mycket vandring i fält men skonade inte heller min höft. På tal om jobbresan måste jag bara lägga upp bilder på den fina hyrbil vi hade och som jag fick köra under hela tiden! :) Behövde en bil med fyrhjulsdrift och de hade mycket lämpligt nog en XC60 inne! En vacker dag ska jag äga en sådan här bil!


Där vi hämtade ut bilen, fint ska det vara! :)

-------------------------------

Ok, slut på bilnörderiet och åter till träningen. Dagens träning blev med dragfokus:

Inåt- och utåtrotation i kabel: 3 x 10/10

Enarms latsdrag i kabel: 3 x 10/10

Strikta pull-ups: 4-4-4-3-2-1-1

Sittande rodd: 3 x 10

Ryggdrag: 3 x 10

Lite shrugs och annat för att stärka upp trapezius (är riktigt ojämn där).

Idag har höften känts värre än på länge, undrar om något hamnade snett igår på något sätt. Inte bra, hoppas det kommer tillrätta snart igen i så fall. Ska till osteopaten på måndag och om inte annat borde det bli bättre efter det!


50 HSPU och brännskada!

Då ska vi se om jag kommer ihåg hur träningen sett ut de senaste dagarna... Känner redan nu att jag glömt bort massa men skriver det jag kommer ihåg!

Söndag

Bottoms up kb-press: 8-8-8-8-8, 8-12-12-12-12 kg

Axellyft: 4 x 10

Excentrisk benspark och lårcurl: 3 x 10/10 vardera.

Seg i benen från lördagen då jag förutom aktiv stretch även körde lite ben/sätesträning på pilatesboll och balansplatta och som tog mer än vad jag trodde!

Måndag

Ring pull-ups: 5-5-4-3-2-1. Jobbigt att dra sig från full utsträckning i bottenläget! Lite seg i trapezius från sjukgymnastbesök under morgonen så fick ta det lite lugnt.

Sittande rodd: 3 x 10

Utåtrotation i kabel: 3 x 10

Diagonaler på pilatesboll: 3 x 10/10

Teknik i hängstyrkefrivändning med skivstång.

Tisdag

Benpress: 4 x 10

Utfall i kabel: 3 x 10/10. Satte fast kabeln nära knät på det benet som är i 90 grader vilket gjorde att glutes fick jobba extra mycket för att hålla knät i rätt position.

Repklättring: 3 x 3 m. De har satt upp ett rep i taket på Sveavägen som jag var tvungen att testa! Blev bara 3 vändor då repet "brände" sönder mitt ben där repet låg emot, inte skönt...

Fällkniv på pilatesboll: 3 x 20

HSPU: Totalt 50 st, 3-6 st åt gången. Fokus på att samtliga skulle vara med bra teknik och att jag skulle vara så rak som möjligt i kippen. Kändes riktigt bra! Tänkte bara köra 30 st men blev inte trött så körde vidare, gav mig efter 50 för att skona höft och axel. :)

----------------------

Ingen träning idag onsdag då jag återigen är på jobbresa, den här gången på hemlig ort! :) Även vila imorgon då jag kommer hem sent och ska på middag när jag landat i Stockholm igen.

Bilder nedan från jobbresan förra veckan.


Fick en fin dag förra veckan i alla fall!


En del av Dundret fotat från parkeringen utanför hotellet. Kan verkligen rekommendera Dundrets hotell, jättebra och stora rum med superfin utsikt över Gällivare!


Bättre sent än aldrig!

OK, nu är det dags för uppdatering. Börjar med föregående veckan.

Förra veckan...

I måndags var jag hos osteopaten så valde att vila och blev även vila under tisdagen.


Onsdag

Dips: 4 x 10. Kändes riktig bra!

Inåt- och utåtrotation: 3 x 10/10

Latsdrag: 4 x 10

Och lite diverse armar.


Torsdag

Började med ben. Sumosquats 4 x 20 följt av excentrisk benspark och lårcurl 3 x 10/10 vardera.

Enbenshöftlyft
på balansplatta och baksida lår på boll 3 x 15 vardera. Excentriska tåhäv 3 x 20/20.

Diagonaler på boll 3 x 10/10 och ryggresning på boll 3 x 20.

Blev även lite träning med kettlebell i form av svingar och snatchar, skoj! Kände inte av höften under någon av övningarna. Kanske kan börja lägga in lite mer sånt!

Ryska svingar: 10-10-10, 16-20-24 kg

Enarmssnatch: 2-2-2, 12-16-16. Tekniken sitter där den ska i alla fall!

Avslutade med lite mer specifik bålträning.


Fredag

Under fredagen kom jag till insikt med hur mitt bäcken/min höft beter sig när jag kör mark och knäböj! Riktigt intressant och det har gett mig något att lägga fokus på framöver! Kortfattat handlar det om att bli rak genom att aktivera högersidan mer än vad jag gör idag, otroligt vilken skillnad! Särskilt i marklyft och knäböj, men det gäller att fokusera.

Marklyft: 5-5-5-5-5-5, 40-40-60-60-40-40 kg

L-hang: 4 x 15 s

Diverse armar och rotatorkuff. Samt massa front squats med skivstång för att testa


Lördag och Söndag

Funktionär på CrossFit SM så ingen tid till träning. Under söndagen blev det dock en hel del släpande av vikter.

Riktigt roligt att det gick så bra för Nordics deltagare på SM! Númi tog första platsen på herrarnas sida och topp tre stod Jenny, Louise och Ellinor för! Kul att titta på men att stå vid sidan av kan inte på något sätt jämföras med hur kul det är att själv vara med och tävla. Nästa år kan jag förhoppningsvis vara tävlande istället för funktionär!


Senaste veckan...

Den här veckans träning går snabbt att sammanfatta. Helt slut under måndagen (minimalt med sömn under helgen) och besök hos osteopaten så fanns inget annat alternativ än att vila. Bortrest med jobbet tisdag till torsdag (i Pajala och Gällivare trakterna) utan ork eller tid till träning.

Vila fredag då jag lyckades dra på mig en förkylning under de kalla, regniga och blåsiga dagarna i Norrland kombinerat med att jag fortfarande var sliten av att inte ha sovit i kapp den förlorade sömnen i veckan.

Idag blev det dock en 60 min promenad följt av bålträning och massa aktiv stretch!


Bild från dagens höstiga promenad!

Frivändningar

Orkar inte uppdatera med min tråkiga träningsvecka just nu så lägger istället upp en film på några frivändnigar som jag körde i ett pass för ca 10 månader sedan. Har för mig att det var 21-15-9 med Frivändningar (40 kg) och pull-ups.

Roligt att det kan vara sådan skillnad på en front squat med vikt och med pinne. Om jag kör med pinne vilar typ överkroppen mot låren (överdrivet) men som i filmen nedan när jag har lite vikt på tycker jag faktiskt att jag sitter ganska upprätt.


Frivändningar 40 kg

Filmdags!

Igår blev det i vanlig ordning ett alldeles för långt träningspass på Friskis. Typisk söndagseftermiddag/kväll.

Drag:

Inåt- och utåtrotation: 3 x 10/10 vardera

Pull-ups omvänt grepp: 4-3-2-1

Pull-ups vanliga: 4-3-2-1

Excentriska pull-ups: 4 x 5

Sittande rodd: 3 x 10

Ryggdrag: 3 x 10

Ben:

Sumosquats med pilatesboll mot vägg: 3 x 20

Excentrisk benspark: 3 x 10/10

Excentriska lårcurl: 2 x 10/10

Höftlyft på pilatesboll: 3 x 20

Diverse:

L-hang: 4 x 15 s

Diverse ländrygg (ryggresning, diagonaler på pilatesboll) och mage (diagonaler, fällkniv på boll)Ett set med 15 s L-hang, gick segt idag.

Och så vet jag att syster Emma för länge sedan efterfrågade film på burpees så här kommer en sådan också! Ville även se hur det såg ut, att jag nästan landade upprätt som jag skrev i senaste inlägget var nog lite överdrivet men men. :)


5 burpees för skojs skull.

Cykling till Ekerö

Idag fick cykling stå för huvuddelen av dagens träning. Tog min racer och cyklade till Ekerö fram och tillbaka, blev totalt 30 km. Riktigt bra cykelvägar vilket även många andra verkade tycka. Har aldrig sett så många rullskidåkare under så kort tid och likaså cyklister med racercyklar!


Kort paus i Ekerö centrum och laddning med Vitargo! :)

Efter cyklingen körde jag även:

Baksida lår på boll, höftlyft och sit-ups 3 x 20 vardera.

Kompensationer i kroppen

Ett riktigt axelpass blev det idag på Friskis!

HSPU: 3-3-8-8-6-2. Flyttade händerna närmre väggen och fick till kippen riktigt bra idag! Efter korrektion så att min kropp i övrigt var rak också...

Axellyft: 4 x 10 med 5 kg

Dips: 4 x 8

Armhävningar: 5 x 10. Konstaterar att jag är supersned i mina armhävningar, vänsteraxeln är mycket lägre än hägeraxeln och vänster skuldra är typ bakdragen på något sätt.

Lite pull-ups i räcke och i ringar (med false grip och utlåsning).

Testade även att köra lite burpees och de kändes förvånansvärt bra! Mina första burpees sedan i februari/mars! :) Hamnade nästan upprätt när jag skulle från magliggande till att stå på fötterna igen och kändes riktigt lätta. Blev kanske 20-30 st totalt. Känner fortfarande av höften men är kul att testa lite mer höftkrävande övningar nu när det börjar kännas bättre!

Gjorde några sumomarklyft och kunde även där konstatera att jag är supersned, här i mitt bäcken.

Hoppas på att osteopaten sakta men säkert ska korrigera mig rak! Diverse snedheter i kroppen leder till kompensationer vilka i sin tur kan leda till skador. I know about that...

----------------------------

Ingen träning igår men tog äntligen tag att fixa den återstående vaccinationen inför Asien-resan i november!

Träningsvärk

Haft ordentlig träningsvärk efter söndagens pass så har inte kunnat träna som tänkt igår och idag men träning har det i alla fall blivit!

Tisdag

Excentrisk benspark och lårcurl (3 x 10), har börjat köra med tyngre vikter här och det fungerar riktitg bra! Är trött på att sitta i maskin och köra ben men är än så länge bara där jag kan köra med någon direkt belastning. Men det går ju framåt med knäböjen så kanske kan börja skippa maskinerna snart! Fast det är kanske lite väl optimistiskt tänkt...

Bottoms up kb-press: 8/8-8/8-5/5-5/5-5/5-5/5, 12-12-14-14-14-14 kg. Fick köra någon repetition på vänster arm med 12 kg istället för 14 kg på de sista seten men kände mig generellt stark! Lite ont i höger axeln i någon repetition då jag hamnade i ytterläget men annars kändes det bra.

Lite axelrehab.

Onsdag

Dragfokus stod på schemat men var riktigt seg i rotatorkuffen så blev mest axelrehab.

Inåt- och utåtrotation samt enarms latsdrag i kabel, sittande rodd: 3 x 10/10 vardera

L-hang: 15-20-20-15 s

Hängstyrkefrivändning: 10-10-5-5-5, 20-20-30-30-30 kg. Kass teknik...

Hängstyrkeryck: 4 x 5 med 20 kg. Här kändes dock tekniken förvånansvärt bra!

Avslutade med fällkniv (3 x 15) och diagonaler på boll (3 x 10/10).

Intressant var att jag kunde köra styrkefrivändningar utan att ha ont i höften alls, känns "bara" tjockt i ljumsken men inte alls någon smärta. Måste försöka reda ut varför det känns som det gör, något skumt är det ju.


Besök hos blivande Osteopat Ali!

I dag var jag på konsultation och behandling på elevkliniken vid "Stockholm College of Osteopathic Medicine". När jag var på CFN i lördags pratade jag med flera som har åkt på diverse problem och skador och som gått på behandlingar där (tydligen är det många som är skadade på Nordic nu...). En av eleverna där och som går sista året är Ali som själv tränar CrossFit och även håller i lite klasser på Nordic. Så på rekommendation pratade jag med honom i lördags och fick en tid redan idag!

Efter det besöket känner jag mig ännu mer nöjd med beslutet att skjuta fram min höftartroskopi. Är nämligen mycket som inte står rätt till kring mitt höftparti (vilket även tidigare konstaterats i och förs sig) och som en operation inte skulle kunnat lösa! Ali påbörjade en behandling och jag ska tillbaka dit några gånger till den här månaden för att de ska kunna få ordning på mig! Dagens behandling var ganska lik den jag tidigare fått hos kiropraktorn men allt kändes mycket mer genomtänkt och jag ser fram emot vad kommande besök kan åstadkomma.

------------------------

Kanske lämpligt att även dra lite anledningar till varför jag tänkt om avseende operationen...

I måndags förra veckan var jag på inskrivning på Artro. Fick en genomgång av en sjukgymnast på hur en generell höftartroskopi går till och vad man kan ha för förväntningar efteråt. Tyvärr gick han inte alls igenom den operation jag var inplanerad för och fick dessutom dela mitt besök med en annan tjej som skulle göra en helt annan form av höftartroskopi (kapa höftböjaren på något sätt då den var för stram)! Dåligt att man inte får ett personligt möte med ordentlig genomgång av just sin operation. Är ju ändå ett ganska rejält ingrepp man gör...

Han betonade att man inte kan förvänta sig en "quick fix" med en operation och gick igenom risker och vad man kan ha för förväntningar. Blev ganska uppskrämd av det han sa och såg till att få prata med dr Valentin, som skulle operera mig. Det sjukgymnasten hade gått igenom var mer "worst case" fall om man behövde in och slipa i själva leden (cam/pinch impingement) vilket läkarna dock redan konstaterat att jag inte skulle behöva. 

Valentin sa att det som var planerat var i princip "bara" att gå in i höften och kolla om man hittade något. Hittade man förkalkningarna skulle han ta bort dem men tydligen är de ofta inkapslade på något sätt och då kan de bara låta dem vara. Sannolikheten att de skulle hitta något annat i höftleden som skulle ge upphov till mina problem var minimal. Och helt plötsligt fick han det att låta som världens enklaste ingrepp!

Jag nämnde att jag stundtals känt mig bättre än på ett tag och då betonade han att en operation verkligen ska vara en sista utväg och att det är bättre att skjuta på operationen om det finns en tendens till att problemet kan lösas på annat sätt. Min sjukgymnast på Fysiocenter nämnde även senare samma dag att bara det att man går in i höftleden, oavsett om man gör en åtgärd eller dylikt, ger ökad risk för höftartros när man blir äldre. Mindre roligt...

Det här fick mig att börja tänka om. Jag hade nog inte tänkt igenom det så noga egentligen utan mest varit ute efter en "quick fix" så att jag kan köra CrossFit igen, utan att tänka igenom vad det kan ge för problem i framtiden. Med tanke på hur bra alla röntgenbilder ser ut är jag inte heller så säker på att jag verkligen kommer bli bra av en operation, vilket också Valentin sagt.

En annan tänkvärd sak som sjukgymnasten sa var att om man inte är helt 100 på att göra operationen och man får någon form av komplikation eller att det blir värre riskerar man att bli väldigt bitter. No shit! Och jag känner mig själv och vet att jag skulle ha extrem ångest om något sådant inträffar.

Så jag beslutade att skjuta fram operationen och ge det 1-2 månader till med rehab och styrketräning. En operation som går fel och gör det värre kan man inte göra något åt så att ge det ytterligare lite tid innan jag lägger mig under kniven (om det blir så) känns som ett sunt beslut! :)

På bättringsvägen!

Idag var en bra träningsdag! Åkte in till Friskis för att träna utan någon direkt plan så blev lite av varje.

Värmde upp med DU, ca 5 x 20, och diverse annat. Var säkert ett halvår sedan jag körde DU men det gick helt OK! Sedan körde jag lite utfallsteg med vikt ovanför huvudet och 3 x 20 sumosquats med pilatesboll mot vägg.

Knäböj i smithmaskin: 8-8-6, 40-40-35 kg. Fungerar OK eftersom jag kan få höften i en bättre vinkel i smithmaskin. Gjorde inte ont i höften men kändes liksom tjockt i ljumsken och högt upp på framsida lår. Undrar varför det blir så...

Pull-ups i ringar med "muscle-up grepp": 5 x 2 med fokus på att inte tappa greppet vid utlåsningen i bottenläget.

Strikta pull-ups med omvänt grepp: 5-4-3-2-1, seg efter de tidigare pull-upsen!

Armhävningar: 10 x 10. Kändes riktigt bra och var inte alls jobbigt. Kändes dessutom INGET i min högeraxel men var jobbigt för en muskel i rotatorkuffen på höger sida, kanske äntligen lyckats aktivera rätt muskler där så de håller axeln på plats! :)

Axelrehab: Inåt- och utåtrotation i kabel samt enarms latsdrag, 3 x 10/10 vardera.

L-sit hängandes från räcket: 4 x 15 s. Jobbigt för andningen men annars kändes det bra!

Marklyft: 5-5-5-5-5-5, 40-60-60-60-60-60 kg. Fokus på att aktivera sätet, inget ont i höften alls mer än att det kändes tjockt i ljumsken (som vid knäböjen).

Efter dagens pass känner jag mig nöjd med att ha skjutit fram operationen - tänk om jag ändå kan bli bra utan operation! Hoppas tänker jag i alla fall göra! :)

-------------------------------

Igår blev det lätt löpning 2 x 1,6 km. 5:50 tempo första rundan och 5:20 tempo på sista. Löpsteget kändes riktigt bra men konditionen är lååångt borta... Gäller att ta det lugnt i början också för höftens skull så kommer nog inte känna press att hålla ett visst tempo på ett tag i alla fall!

På eftermiddagen/kvällen var jag på Nordic och kollade på månadstävlingen och sedan var det mat och umgänge med en del funktionärer och domare som ska jobba under CrossFit-SM om två veckor. Trevligt!

Framskjuten operation

Ok, träningssammanfattning igen.

Måndag - Gyminstruktioner och sedan lite axelrehab med fokus på rotatorkuffen.

Tisdag - drag (sittande rodd och ovanför huvudet) samt ben.

Onsdag - vila

Torsdag - press:

Bottoms up pressar: 8-8, 8-12 kg

Push jerk: 5-5-5-5-5, 30-30-30-30-40 kg. Fokus på teknik och att aktivera rätt muskler i dipp och landning.

Strikta pressar: 4 x 8, 20 kg

Dips: 4 x 8. Nästan ner till 90 grader utan att det gjorde ont alls i höger axeln!!

Fredag -  vila. Flyttstäd och AW med jobbet, lämnar nu Strandvägen och flyttar in på Lilla Nygatan 1 på måndag!

--------------------------

I övrigt har jag på goda grunder beslutat mig att skjuta fram den stundande operationen 1-2 månader och ge rehab och vidare styrketräning en chans. Återkommer med varför!


RSS 2.0