Det är roligt med simning!

Torsdag
 
Simkurs på morgonen. Blev totalt:
 
200 m bröstsim
2 x 100 m frisim
14 x 25 m frisim
2 x 100 m frisim
 
Fick lära oss en "ny" benspark som är mer effektiv om man ska simma längre sträckor. Istället för att bara pendla med benen kör man en mer snärtig spark, och endast en spark per armtag. När man kör höger arm sparkar man vänster ben och tvärtom för andra sidan. Fick till rikigt bra flyt med den sparken och kändes betydligt bättre överlag!
 
Fredag - Söndag
 
Vila (var i Göteborg).
 
Måndag
 
Hade först en gyminstruktion då jag fick flytta den jag hade inbokad i torsdags till måndagen istället pga Gbg-resan. Efter det blev det rehab och lite bål.
 
Uppvärmning med 16 min cykling och sedan min höft-knä-fotrehab. Efter det provade jag lite dragövningar, ringrodd och pull-ups, men kändes så där för handen så la ner det. Körde 4 x 5 av excentriska dragon flags istället och det känns rejält i magen idag. Verkligen en superbra övning! 
 
Tisdag
 
Planen var vila, pga begränsat antal möjliga övningar att köra på gymmet idag, men blev ett sent simpass i Åkeshovs simhall istället.
 
150 m frisim
2 x 100 m med plattor
2 x 25 m benspark med flytbräda
4 x 50 m med plattor
2 x 25 m benspark med flytbräda
2 x 50 m frisim
 
Hade gärna simmat mer men tog det lugnt pga handen.

Bålträning deluxe

Måndag
 
Var på gymmet i en och en halvtimme och körde endast stretch och rörlighet. Bra med sådana dagar ibland. Cyklade även ca 15 min.

På söndag kvällen körde jag i övrigt triggerpunktsbehandling så var lite öm i musklerna efter det. Men tror det är nyttigt att köra den behandlingen 1-2 ggr i veckan. 

Tisdag
 
Idag blev det fokus på bål i form av mängdträning i plankan. Inte optimalt att köra plankan om man ska köra tyndlyftning men det gör jag ju inte just nu, och hade ingen fantasi angående övningar så gick all in på det.
 
Stege i plankan: 5 min - 4 min - 3 min - 2 min - 1 min, varierade mellan 1 och 5 min vila mellan seten.
 
Sidoplankan 5 x 1 min på vardera sida, dvs totalt 10 min i sidoplankan.
 
Diagonaler på pilatesboll: 5 x 10/10
 
Trots avsaknaden av övningar som aktiverar handen har jag ont i min vänsterhand nu. Antar att det är något med underarmen som hänger ihop med det, stod ju x antal minuter med den spänd idag. Segt... Vad jag stör mig på den där armbrytningen, så sjukt onödig. 

Norröna

Lördag
 
Vila. Ville träna men visste inte riktigt vad jag skulle ta mig för med handen så blev en vilodag.
 
Söndag
 
Träning på Friskis City. Uppvärmning med 14 min cykling och sedan diverse stretch och rörlighet. 
 
Fokus idag blev på min höft-knä-fotrehab och den kändes riktigt bra. Knät har överlag känts väldigt bra på senaste vilket är skoj. Körde även 20-30 knäböj med en medicinboll vilket kändes bra i både höft, knä och fot. Framsteg! 
 
I övrigt blev det följande:
 
Good mornings: 3 x 15 med 20 kg skivstång
 
Excentrisk tåhäv: 3 x 15/15
 
Sidoliggande höftlyft: 3 x 15/15
 
Sit-ups på boll: 5 x 15-20
 
Diagonaler på boll 3 x 10/10
 
Hade gärna kört några press- eller dragövningar men måste verkligen låta handen vila nu. Får se om jag kan hitta på några roliga övningar till imorgon som fungerar bra att köra på gymmet. Kanske får ge mig på några maskiner eller dylikt, men det är bättre än inget iaf.
 
 
Trivs mycket bra med att ha min Houdini och Norröna jacka nu när det är så pass kallt ute. Inför att jag köpte min Norröna jacka funderade jag en hel del på om jag skulle köpa skal eller inte. Nu blev det deras Lofoten primaloft som är en tvålagers jacka och som därmed inte är en året runt jacka, vilket är en nackdel. Samtidigt är jag väldigt nöjd med min primaloft då den fungerar utmärkt som överdragsjacka och tar lite plats om den ska ned i en ryggsäck när man ex ska åka längdskidor. Och den går även bra att ha som vinterjacka utan varma lager under. Till nästa säsong blir det dock inköp av en bra skaljacka, så är man bra utrustad året runt :)

Bra simpass!

Torsdag
 
Första simlektionen på fortättningskursen i crawl. Värmde upp med 150 m bröst, sedan 4 x 25 m med olika flytövningar, följt av 6-8 x 25 m med crawl. Tyvärr känns nivån på deltagarna ganska låg så får se hur mycket jag kommer få ut av kursen, men fick bra påpekanden i alla fall. För det första har jag simmat med för hög frekvens i bensparkarna och det är också därför det varit så tungt med andningen för mig. Testade att köra lägre frekvens på bensparkarna och blev jättestor skillnad i andningen, trots satt jag simmade lika snabbt som tidigare när jag blev riktigt andfådd efter en 25 m sträcka. Så nu ska jag jobba på att få in en lugn och bra rytm i bensparkarna.
 
Den andra grejen var att jag har en skev handisättning med vänsterhanden. Svårt att förklara, men är iaf något jag kommer få jobba ordentligt med. Jag vet vad jag ska göra för att det ska bli bra men handen går automatiskt som den brukar. Men är glad att jag anmält mig till kursen. Perfekt att fånga upp sånt här innan man banat in fel mönster under en för lång tid.
 
På kvällen hade jag en gyminstruktion och sedan lite egen träning. Värmde upp med 10 min cykling och körde mitt höft-knä-fot program efteråt. Blev även lite sit-ups på boll och diagonaler på boll samt matta. Tänkte att det var bäst att vila min hand så att den blir bra någon gång. Så nöjde mig så.
 
Fredag
 
Undvek gymmet för att inte riskera att jag skulle ge mig på övningar som var dåliga för handen och begav mig till Eriksdalsbadet istället. Simning tar visserligen lite på handen det med men inbillar mig att det är på ett bättre sätt.
 
Idag kändes simningen riktigt bra och fick ihop hela 1200 m crawl! Och det med kort vila mellan samtliga sträckor, så är helt klart nöjd med dagens träning. Lyckades dessutom simma 200 m i sträck vilket är nytt rekord för mig! Det här med lägre frekvens i bensparken har helt klart gett bra effekt.
 
Så här såg upplägget ut (om jag minns rätt), allt crawl:
 
7 x 50 m
1 x 100 m
1 x 150 m
1 x 200 m
1 x 100 m
1 x 200 m
2 x 50 m
 
Väl spenderad fredag kväll. Ser fram emot nästa simpass!
 

Fältjobb i Gällivare

Tisdag

Behandling hos Fysioetana. Drog ut höften och släppte på diverse andra spänningar i kroppen.
 
Flyg till Gällivare på kvällen. Riktigt seg flygresa som tog strax under tre timmar totalt tack vare mellanlandning i Kramfors, och för att planet helt inte gick särskilt snabbt. Nackdelen med att flyga turbopropp. Väl framme på hotellet sen insåg jag att jag glömt ta med linsvätska. Begav mig till ett Statoil i närheten för att höra om de hade det men icke. Så beslutade mig för att sova med linserna i och såg till att vara uppe extra sent för att minimera antalet timmar med stängda ögon. Mycket smart. Lagom trött idag (onsdag) med andra ord.
 
Onsdag
 
En jobbdag ute i fält med Sodarinstallation på schemat. Lite snöskottning och diverse jobb med Sodarvagnen fick stå för dagens träning. Fick köra ut till siten vilket lyckades reta mitt knä, men det brukar släppa relativt snabbt så hoppas det gör det den här gången också. Bra bil min kollega har i alla fall, en XC70. Även om jag själv hade valt en Audi A4 Allroad som alla andra med förmånsbil på O2 gjorde.
 
Foto taget precis när vi är klara med allt och redo att åka hem.
 
----------
 
Hemma i Sthlm nu iaf och imorgon ska jag upp tidigt för min crawlkurs. Sedan är det jobb följt av gyminstruktioner (inkl ledaruppföljning) och egen träning på kvällen. Sjukt trött nu och orkar inte tänka på hur trött jag kommer vara imorgon kväll... Kanske dags att gå och lägga sig nu!

Sjukgymnastik och drag

Idag var jag först hos min sjukgymnast som jobbar med höft-knä-fot. Gick igenom alla mina övningar och det var framsteg i samtliga så fick lite försvårningar av vissa. Sedan blev det en sväng till Friskis för ett dragpass. Min vänsterhand kändes kass så blev inte lika mycket som jag tänkt köra, men en del blev gjort i alla fall.
 
Utåtrotation i kabel: 3 x 8/8
 
Enarmslatsdrag i kabel: 3 x 10/10
 
Sedan en WOD, fast utan intensitet, bestående av 5 varv med:
 
5 stångrodd 40 kg
5 strikta pull-ups (vanligt grepp)
 
Kanske inte det mest optimala för min hand eftersom det blev ganska mycket grepp men nu blir det vila två dagar så hoppas det hjälper handens läkningsprocess.
 
Bilden får symbolisera att jag ska norrut med jobbet imorn :) Tyvärr ska jag inte till en lika spännande site som på bilden men förhoppningsvis blir det bra väder iaf!

Simning, press och bål

Fredag
 
Vila. Planen var träning men precis innan jag lämnade jobbet tog min energi totalt slut så valde att åka hem istället.
 
Lördag
 
Simning i Åkeshovs simhall. Totalt 600 m frisim uppdelat på 25 m och 50 m sträckor. Stör mig på att jag inte tog med mig flytbrädan, hade varit perfekt att lägga in lite bensparkar i passet. Ganska kort pass men kändes att jag inte simmat på länge så nöjde mig med det.
 
Söndag
 
Träning på Friskis City. Uppvärmning med 12 min cykling följt av 3 rundor med 5 "vandra fram och tillbaka ur superplankan" och 8 kålmaskar. 
 
Bänkpress: 5 x 5 med 40 kg, 10 x 30 kg som uppvärmning. Kändes oväntat lätt men ville inte gå tyngre och riskera högeraxeln.
 
Dips: 2 x 5, känningar i axeln under andra setet så gav mig där.
 
Axelpress i kabel: 5 x 8. Att jag inte kört denna övning tidigare. Provade först med militärpress men kände att min vänsterhand tog för mkt stryk av det så funderade ut en motsvarande övning, dvs axelpress i kabel. Kändes riktigt bra och tror den kommer vara nyttig för mig att köra framöver.
 
Armhävningar på knogarna: 10-9-8-7-6-6-4-3-2-1
 
Excentrisk dragon flag: 3 x 5
 
Sidoliggande höftlyft: 5 x 10/10
 
Strikta toes to bar: 2 x 5. Lyckades trycka upp fötterna riktigt högt mot taket i mina första repetitioner vilket var skoj. Har kommit fram till att jag ska försöka klara av en front lever någon gång i framtiden och då är den styrkan bra att ha, minst sagt.
 
---------------------
 
Imorgon blir det dragfokus. Hoppas kroppen känns bra så jag kan köra på ordentligt. Ska nämligen iväg med jobbet tis-ons (Gällivare) och kommer inte ha möjlighet att träna då tyvärr. Visserligen ganska bra tajming med min Fysioetanabehandling som jag har inbokad tisdag morgon, brukar inte få träna efteråt då ändå.
 
 
 
 
 
 
 
 

Dragon flag!

Onsdag
 
Vila. Lite triggerpunktsbehandling hemma på kvällen.
 
Torsdag
 
Först en gyminstruktion på Friskis och sedan helt värdelös träning. Tog visserligen mer än vad jag brukar när jag körde inåt- och utåtrotation i kabel (3 x 8/8 av vardera), alltid något, men i övrigt kändes kroppen inte alls bra. Knät och axeln kändes av samt att min utsida hand inte vill bli bra, riktigt störigt men får väl ge det lite tid. Körde någon enstaka höft-knä-fotrehab övning (i kabel samt på balansplatta) också. Och så avslutade jag med några dragon flags, sugen på att se hur långt ned jag kunde gå och ändå klara av att vända. Har känt mig starkare andra dagar men gick hyfsat i alla fall. Resultat för hur det såg ut vid två tillfällen finns nedan.
 
Så här djupt är tanken att jag ska klara av, men är inte riktigt där än.
 
Så här djupt klarade jag av att gå som mest idag, men då var jag rätt seg sen ett antal innan. Och är ändå rätt nöjd med att det blev så strikt :)

Utdragen träning

Bra träning idag igen. Men vet inte vad som tagit åt mig de senaste dagarna på gymmet. Varit där i nästan 3 timmar både i går och idag. Mindre tidseffektiv träning med andra ord. Skyller det på mycket stretch och trevligt folk att prata med :)
 
Idag var det höft-knä-fotrehab dags. Värmde upp med 10 min cykling och körde rehabprogrammet efteråt. Sedan blev det lite drag:
 
Kort WOD bestående av 5 varv med
 
7/7 Renegade rows 14 kg
5 Kipping pull-ups
 
Häng i toppläget på en pull-up: 1 x 30 s supinerat grepp och 4 x 15 s med pronerat grepp.
 
Diagonaler på boll: 3 x 10/10
 
Hängande ryggresning: 3 x 12
 
Avslutade med 10 min cykling. 
 
------------------
 
Idag har jag i övrigt blivit SMS-trakasserad utav en av våra mätutrustningar. Samtliga av våra Sodarsystem skickar SMS när de behöver tankas, om elverket inte kan starta osv. Flertalet skickar till min jobbmobil men några skickar till min privata mobil (det numret är inlagt på ett antal sodarsystem vi köpte innan jag fick min jobbmobil, ändring av inlagt nummer kan endast göras i fält). Mindre roligt när ett av de systemen med mitt privatnummer inlagt får spel och skickar uppåt 100 SMS på en dag. Nu är dock problemet åtgärdat så hoppas jag kan ha ljudet påslaget på mobilen i natt :)
 
Den här vagnen innehåller ett Sodarsysten. Det är inte denna Sodar i fråga som skickat SMS men var enda bilden jag hade tillgänglig på en Sodar nu.

Jag är en expert

Japp, jag är expert på att göra saker mot bättre vetande. Ganska störig egenskap faktiskt. Idag ledde det till att min vänsterhand blev värre än innan. Haft ont på utsidan handryggen uppåt lillfingret sedan armbrytningen i Andermatt (körde med både vänster och höger arm). Gör ont i i vissa vinklar och kände av det i vissa av övningarna jag körde idag, övningar jag med andra ord inte borde ha kört. Bra träningpass blev det i vilket fall!
 
Militärpress: 5 x 10 med 20 kg
 
Bröstpress med hantlar: 5 x 10, 12 kg. Körde väldigt långsamt och hade fokus på att axeln inte skulle hamna i ett dåligt läge.
 
Armhävningar på hantlar: 5 x 10
 
L-sit i dipsställning: 4 x 15 s
 
L-hang i räcke: 4 x 15 s
 
Diagonaler: 4 x 6/6
 
Sida till sida med medicinboll: 3 x 10/10, 7 kg
 
Avslutade med 18 min cykling. Kändes riktigt bra, inget alls i knät. Hade tänkte värma upp med cykling men var sjukt mkt folk på gymmet idag så fick inte tag på någon ledig cykel.
 
Bild från träning på Nordic för två år sedan. Ett pass vi avslutdade med L-sit på låda. Här skulle man haft raka ben men orkade inte köra med det då. Har definitivt blivit starkare i bål och rörligare i baksida lår sedan dess. Bra att något går framåt i alla fall!
 

Söndagsträning

Idag blev det träning på Friskis Sveavägen. Inte varit där och tränat på länge så tyckte det var dags. Ganska snabbt kom jag dock på varför jag övergett Sveavägen och kommer framöver fortsätta hålla mig till City.
 
Egentligen var det pressdags men blev fokus på drag och ben istället. Eller fokus och fokus, ganska lamt pass idag men skyller det på att jag fortfarande är i uppstartfasen efter min julledighet. 
 
Inledde med 10 strikta pull-ups följt av 2 x 5 excentriska breda pull-ups. Sedan inåt- och utåtrotation i kabel: 3 x 10/10 samt 3 x 10 med backflyes. Benmässigt blev det excentrisk benspark, baksida lår på boll, höftlyft och excentriska tåhäv.
 
--------------
 
Börjar se fram emot fortsättningskursen i frisim som börjar nästa torsdag. Ska bli skönt att ta tag i simningen igen och få in lite mer konditionsträning. Sedan behöver jag få till några simpass per vecka om jag ska få till frisimmet så pass bra att jag kan crawla hela vansbrosimmet till sommaren. Målet är att simma under 60 min. Borde inte vara helt omöjligt men kräver nog att jag ligger i med simträningen.
 
Målgång vansbrosimningen 2010. Tid 1:09 med bröstsim och i princip noll simträning inför (tycker inte att ett simpass räknas som förberedande träning).

Uppstart

Torsdag
 
Mjukstart på gymmet med 20 min cykling följt av rehab, stretch och rörlighetsträning.
 
Fredag
 
Uppvärmning med 18 min cykling. Pga min axel fick jag hoppa flera övningar jag tänkt köra (körde ett set av några olika dragövningar som inte fungerade bra) och det slutade med att det bara blev ett fåtal kvar:
 
Strångrodd: 5-5-5-5-5, 40-45-42,5-42,5-42,5 kg. Har i regel ordentligt fälld övrkropp när jag kör stångrodd men funderar på om jag ska testa på att vara lite mer upprätt, för att se om det fungerar med tyngre vikter då.
 
Excentrisk dragon flag: 4 x 3
 
Armhävningar: 5 x 10
 
Sidoliggande höftlyft: 5 x 10/10
 
Triggerpunktsbehandling för mina ben på kvällen, inte ett dugg skönt men väldigt behövligt!
 
Lördag
 
Vila. Börjar bli dags att dra ut in vänster höft igen, känner att det börjar bli tight. Har tid hos Martin på Fysioetana om två veckor men får se om jag flyttar fram min tid till nästa vecka istället.
 
 

Andermatt

Hållt mig till att ta det lugnt med träningen sedan jul, bortsett från lite skidåkning och promenerande men är man i Alperna (som jag varit senaste veckan) kan man ju inte gärna vara still! Blev även någon armbrytning, som tyvärr drog upp min axel, och några pull-ups utmaningar under vistelsen där. Men att räkna det som träning känns inte helt rätt. :) Sjukt fint i Andermatt i alla fall och kan lätt tänka mig att åka dit igen!
 
Vid kabinbanan upp mot Gemstock. Höjdskillnad på 1500 m mellan Andermatt och högsta punkten (ca 3000 möh) man kan åka utför från. Två kabinbanor krävs för att ta sig till dit.
 
Fin skidåkning och hade riktigt tur med vädret flera av dagarna!
 
Andermatt sett från sittliften vid Nätschen (andra skidområdet i Andermatt med lägre fallhöjd).
 
Vy åt ett annat håll från sittliften till Nätschen.
 
Europas högst belägna vindkraftpark (finns ett högre beläget vindkraftverk som byggdes rätt nyligen i Alperna) fanns i Andermatt vid deras skidområde Nätschen/Gutsch. 4 Enerconturbiner totalt. Och fler ska byggas till sommaren.
 
Fanns även fina längdskidspår. Optimal vasaloppsträning om man följer spåren genom dalen (ca 10 km).
 
Imorgon är det jobb som vanligt och första gympasset på två veckor. Kan inte påstå att jag känner mig särskilt utvilad efter ledigheten men efter allt kringresande denna jul och nyår hade jag nog inte kunnat förvänta mig annat.

RSS 2.0